Menu fr

Actief Studenten

Studeer je nog en heb je zin om alvast werkervaring op te doen en wat extra euro’s op je rekening te krijgen? Strak plan, want dat is een waardevolle ervaring voor jou én een mooie extra op je CV! 

Check onze studentenvacatures

Wat moet je weten om als student te gaan werken?

Als je als student wilt gaan werken, kan dat wel wat vragen oproepen. Mag je zomaar gaan werken als student? Staan er limieten op hoeveel je mag werken? Wat met belastingen of kinderbijslag? Dat zijn allemaal vragen waarop je het antwoord alvast hieronder leest. Heb je nog vragen? Check Student@Work of contacteer ons:

Instagram

Facebook

LinkedIn

Kantoren

Meest gestelde vragen

Wanneer mag je een studentenjob doen?

Je mag een studentenjob doen als je aan een paar voorwaarden voldoet:

  • Je hoofdstatuut is student (middelbaar, hoger of universitair onderwijs).
  • Je bent minstens 16 jaar oud (of 15 jaar als je het tweede middelbaar hebt gevolgd).
  • Je werkt niet op momenten waarop je schoolactiviteiten moet volgen.

Wil je zeker zijn dat je als jobstudent mag werken? Lees er meer over op Student@Work, of contacteer ons.

Hoeveel uren mag je per jaar werken als student?

Een student mag 600 uren per kalenderjaar werken aan een verlaagd tarief van sociale bijdragen. Je mag dus ook gerust deeltijds werken, er wordt enkel gekeken naar het totale aantal uren, niet naar het aantal gewerkte dagen. Je mag de uren zeker ook buiten de zomervakantie werken. Als je minder dan 600 uren hebt gewerkt, kan je de overgebleven uren niet overdragen naar volgend jaar. Je mag meer dan 600 uren werken, maar dan betaal je vanaf het 601e uur hogere sociale bijdragen.

Via Student@Work kun je altijd je resterende uren checken.

Mag je meerdere jobs hebben of bij een uitzendbureau werken?

Absoluut! Het is je eigen keuze om te jobhoppen en bij meerdere werkgevers te werken, of bij één werkgever te blijven. Uiteraard ben je ook welkom bij een uitzendkantoor zoals Actief Interim ;-).

Zorg er wel voor dat je altijd een schriftelijke, ondertekende overeenkomst afsluit met je werkgever. Zo'n studentenovereenkomst bevat heel wat gegevens (zoals je loon en arbeidsduur) en is belangrijk omdat ze je zekerheid biedt over je rechten en plichten.

Hoe zit het met belastingen?

Als je inkomsten onder een bepaald bedrag blijven, moet je zelf geen belastingen betalen. Dat maximale bedrag verandert elk jaar. Je ouders moeten alleen meer belastingen betalen als je zoveel hebt verdiend dat je niet meer "ten laste" van je ouders bent.

Meer info vind je via Student@work.

Let op: je moet altijd een belastingaangifte invullen, ongeacht hoeveel je hebt verdiend.

Wat gebeurt er met je kinderbijslag?

De regeling van kinderbijslag hangt af van waar je woont:

Mag je elke job doen als student?

Nee, als student mag je niet alle jobs doen. Een lijst met verboden werkposten kan je opvragen bij elk Actief kantoor. De algemene regel (volgens KB Jongeren) stelt dat een werkgever jongeren geen jobs mag geven met gevaar voor:

  • een lichamelijke belasting zoals bv. extreme hitte bij het werken aan hoogovens;
  • of psychische belasting zoals bv. het werken in een autopsielokaal;
  • een beperkt veiligheidsbewustzijn of onvoldoende opleiding bv. werken met wilde dieren die onverwacht kunnen reageren;
  • ioniserende straling, giftige stoffen of carcinogene stoffen waarbij de eis is om altijd nauwgezet en gecontroleerd te werken.

 

Hoe zit het met je arbeidsongevallenverzekering?

Actief Interim sluit voor jou een arbeidsongevallenverzekering af. Als er iets gebeurt op je werk, of op weg van en naar het werk, neem je best meteen contact op met Actief Interim. Wij zorgen voor de aangifte en de volledige administratieve afhandeling.