Menu fr

Flexi-job

Het flexi-jobsysteem is supervoordelig, zowel voor werkgevers als voor flexi-jobbers. Zo kunnen bepaalde werknemers en gepensioneerden aan goede voorwaarden geld bijverdienen, terwijl werkgevers op een voordelige, flexibele manier extra personeel kunnen inschakelen op piekmomenten.

Het flexi-jobsysteem bestaat al sinds 2015. Toen nog enkel voor de horecasector, maar de afgelopen jaren breidde dit systeem telkens verder uit.

En ook in januari 2024 veranderde er veel voor de flexi-jobbers. Het aantal sectoren waarin je mag flexi-jobben breidde sterk uit, maar ook de wetgeving rond de verloning kent een positieve switch voor mensen die graag willen bijverdienen.

Voor flexi-jobwerknemers

Wie mag werken met een flexi-job?

Om te werken binnen het flexi-systeem, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Je moet minstens vier vijfde werken, drie kwartalen geleden. Je kan dus niet vandaag vier vijfde gaan werken, om meteen als flexi bij te verdienen.

  • Of op (vervroegd) pensioen zijn

 Hoeveel verdient een flexi-jobber?

Het loon dat je krijgt als flexi-jobber hangt af van het paritair comité waarin je werkt. Dit mag niet minder dan het minimumloon van de sector zijn.

Enkel in de horeca ontvang je een forfaitair flexi-loon van minstens €11,19 per uur + 7,67% vakantiegeld. Je krijgt dus een nettoloon van €12,05.

Mag je onbeperkt bijverdienen als flexi-jobber?

Sinds 2024 staat er een plafond op het bedrag dat je mag bijverdienen zonder er extra belastingen voor te moeten betalen. Blijf je onder dat plafond? Dan betaal je geen extra belastingen op het loon dat je verdient als flexi.

Er is een onderscheid tussen de types van flexi-jobbers op vlak van wat je maximaal mag bijverdienen:

  • Flexi-jobbers : max € 12.000/jaar (gedeelte van het flexi-loon boven dit jaarbedrag wordt belast zoals een normaal loon)
  • Vervroegd gepensioneerden (jonger dan 65 jaar of minder dan 45 jaar carrière) : max € 7.190/jaar
  • Gepensioneerden (65 jaar en ouder) : onbeperkt, er is dus geen plafond.

Je kan online checken via de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid of je de grens al bereikt hebt of niet.

Check hier ons aanbod flexi-jobs


Voor flexi-jobwerkgevers

Wie mag flexi-jobwerknemers inschakelen?

Het aantal sectoren waarin je flexi-medewerkers mag tewerkstellen breidt sterk uit. Op deze website vind je een overzicht van alle paritaire comités waarin je mag werken met flexi-jobs.

Heb je vragen hierrond? Neem dan contact met ons op voor alle up-to-date info en wettelijke voorwaarden. Wij adviseren je graag.

Waarom zijn flexi-jobs zo voordelig?

Als werkgever betaal je een verlaagde werkgeversbijdrage van 28% op het loon van de flexi-jobber. Het flexi-loon, de flexi-vergoedingen, het flexi-vakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdrage zijn aftrekbare beroepskosten.

Meer weten over werken met flexi-jobbers?