Het flexi-jobsysteem is supervoordelig, zowel voor werkgevers als voor flexi-jobbers. Zo kunnen bepaalde werknemers en gepensioneerden aan zeer goede voorwaarden geld bijverdienen, terwijl werkgevers op een voordelige, flexibele manier extra personeel kunnen inschakelen op piekmomenten.
In de horecasector bestaat de flexi-jobregeling al sinds 2015, in 2018 werd dit uitgebreid naar de detailhandel en voor gepensioneerden. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling nog sterker uitgebreid en zullen flexi-jobs in nog meer sectoren mogelijk zijn.
Voor flexi-jobwerknemers
Voor wie zijn flexi-jobs mogelijk?
- Voor werknemers die al minstens 4/5 werken voor een of meerdere andere werkgevers dan de flexi-jobwerkgever (in het derde kwartaal voorafgaand aan de flexi-job).
- Voor gepensioneerden.
- Wil je zeker zijn dat je kan werken als flexi-jobber? Neem dan contact op met de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.
Waarom zijn flexi-jobs zo voordelig?
Als flexi-jobber bedraagt je uurloon minstens 10,97 euro + 7,67% enkelvoudig vakantiegeld. En het allermooiste? Je betaalt op jouw extra inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen! Je brutoloon is dus meteen ook je nettoloon. Omdat je het flexiloon niet moet aangeven in je belastingbrief, is er dus ook geen risico dat je in een hogere belastingschijf terecht komt. Ook mag je als flexi-jobber zoveel uren werken als je wil, er staat geen limiet op hoeveel je mag bijverdienen. Bovendien bouw je wel sociale rechten op zoals een werkloosheidsuitkering, pensioen en vakantie.
Check hier ons aanbod flexi-jobs
Voor flexi-jobwerkgevers
Wie mag flexi-jobwerknemers inschakelen?
Je mag een beroep doen op flexi-jobmedewerkers als je een werkgever bent in de horecasector of de detailhandel (onder meer bakkers, slagers, grootwarenhuizen, ketens, buurtsupermarkten, kappers…). Vanaf 1 januari 2023 mag je ook gebruik maken van flexi-jobs als werkgever in het paritair comité van sport, bioscoopzalen, vermakelijkheidsbedrijven (mits uitzonderingen) en gezondheidsinrichtingen (mits uitzonderingen). Contacteer ons voor alle up-to-date info en wettelijke voorwaarden.
Waarom zijn flexi-jobs zo voordelig?
Als werkgever betaal je een verlaagde werkgeversbijdrage van 25% op het loon van de flexi-jobber. Het flexiloon, de flexivergoedingen, het flexivakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdrage zijn aftrekbare beroepskosten.