Menu fr

Solliciteren, hoe doe je dat?

17 May 2019 -

Solliciteren is een belangrijke gebeurtenis in je leven. Er spoken allerlei vragen door je hoofd: waar ga ik solliciteren? Hoe pak ik het aan? Is de job wel helemaal mijn ding? Hierdoor ervaar je al snel een gevoel van stress. Hoe je die stress vermindert? Door je goed voor te bereiden! Dankzij deze 5 tips solliciteer jij voortaan zonder stress:

1. Wees jezelf

De gouden tip voor elk sollicitatiegesprek is om vooral jezelf te blijven. Loop je bijna nooit op hoge hakken of krijg je het benauwd van een stropdas? Laat ze dan ook thuis voor een sollicitatiegesprek. Kies voor een professionele outfit waarin je je goed voelt, daardoor zal je je zekerder voelen. Natuurlijk is het wel belangrijk om er fris, proper en verzorgd uit te zien. Als man maak je je verzorgde look af door je baard en snor netjes te trimmen. Een verzorgd uiterlijk maakt niet alleen een betere indruk, maar geeft ook je zelfvertrouwen een boost!

 2. Let op je houding

Naast een professionele look is ook je houding erg belangrijk. Haal nooit je smartphone boven, dat komt erg ongeïnteresseerd over. Wees kalm, open en positief. Probeer je op je gemak te voelen en vertrouw op je eigen kwaliteiten. Zo kom je zelfverzekerder over. Laat het ook gerust blijken als je enthousiast bent, dat wordt zeker geapprecieerd!

3. Ken het bedrijf

Elke werkgever is anders. Probeer daarom op voorhand zoveel mogelijk over het bedrijf te weten te komen. Is er een informele bedrijfscultuur? Welke goederen of diensten bieden ze aan? Hoeveel mensen werken er? Hoe meer je weet, hoe beter je zelf kunt inschatten of het een werkgever is waar jij past én hoe beter je bepaalde vragen op het sollicitatiegesprek kunt beantwoorden. Online vind je vaak al heel wat info terug. Check zeker de website en de social media kanalen van het bedrijf om een goed beeld te krijgen.

 4. Speel in op de vacature

Lees de vacature aandachtig door en zorg ervoor dat je cv hieraan is aangepast. Vermeld dus zeker al je ervaring en kwaliteiten die ook aan bod komen in de vacature. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een job als kok en heb je zowel ervaring als hulpkok in een restaurant, alsook als rekkenvuller? Dan vermeld je absoluut je ervaring als hulpkok, maar je job als rekkenvuller is minder relevant. Lees de vacature vlak voor het sollicitatiegesprek nog eens goed na en neem je cv mee. Zo kan je zelf beter uitlichten waarom jij geknipt bent voor de job. Ontbreekt bepaalde ervaring nog? Maak dan duidelijk dat je erg gemotiveerd bent en graag wilt bijleren.

 5. Bereid je voor op… je zwakke punten

Een klassieke vraag in een sollicitatiegesprek is de vraag naar jouw sterke en zwakke punten. Sterke punten kan je meestal wel benoemen, maar hoe kleed je die zwakke punten in? Kom je niet te negatief over als je het daarover hebt? Of testen ze net hoe eerlijk je daarover bent? Moeilijk! Denk daarom op voorhand al na over jouw sterke en zwakke punten. Beschouw je zwakke punten eerder als “werkpunten”. De beste manier om deze vervelende vraag te beantwoorden is door aan te geven dat je hieraan wilt werken en je jezelf wilt blijven verbeteren. Toon dat ook aan met concrete voorbeelden, zo kom je geloofwaardiger over. En onthoud: niemand is perfect!

Succes met solliciteren! Werken deze tips voor jou of heb je nog meer goede raad? Laat het ons weten!

Ontdek hier onze vacatures