Menu fr

Last van Blue Monday?

6 August 2018 - Marilyn Guffens

Kwam jij vandaag iets minder vrolijk uit je bed dan anders? Geen nood, volgens Britse psycholoog Cliff Arnall is dat volstrekt normaal. Hij doopte deze maandag om tot “Blue Monday”, aka de meest depressieve maandag van het jaar. Waarom vandaag? Volgens Arnall heeft dat alles te maken met het feit dat de feestdagen gepasseerd zijn, en het enthousiasme van de gemaakte goede voornemens alweer stilletjes is uitgedoofd. Daar bovenop is de vakantie voor de meeste personen nog lang niet in zicht, maar is het gebrek aan zonlicht in deze donkere dagen wel prominent voelbaar. Wil jij deze negatieve cirkel liever doorbreken? Dan helpen onderstaande tips je hopelijk om deze Blue Monday te verslaan – of, op z’n minst, te doorstaan.

1. Beweeg jezelf gelukkig

Je leest het goed: bewegen gaat je gelukkiger maken vandaag. Maar het is zo koud, guur en donker buiten? Dan doe je er net extra goed aan om te bewegen, want door beweging maakt je lichaam stoffen vrij waar je gelukkig van wordt. Gelukkig kan je ook perfect de hometrainer op, of makkelijke oefeningetjes thuis doen.

2. Krik je vitamine D op

Op winterse dagen krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen, door gebrek aan zonlicht. Daardoor voel je je futlozer. Als je er tekort aan hebt, krik je het best op met de juiste voeding.

3. Lach je endorfine de hoogte in

Het beste middel tegen sombere gevoelens? Lachen! Door een flinke lachbui maakt je lichaam extra endorfine aan, waardoor je je blijer voelt. Zet die komische film of dat grappige youtube kattenfilmpje dus maar op. Vaarwel, Blue Monday!

4. Haal je goede voornemens terug boven

Maakte jij op 1 januari een lijstje goede voornemens die je inmiddels al bijna hebt opgegeven? Haal ze gerust terug boven. Het jaar is nog maar net begonnen, en een slechte dag of week wilt niet zeggen dat je er helemaal mee moet stoppen. Vandaag is een nieuwe kans! Het helpt ook als je je doelen in kleine stappen opdeelt en ze zo tastbaarder maakt.

5. Som op wat jou gelukkig maakt

Niks maakt je op deze Blue Monday gelukkiger dan extra aandacht schenken aan alles waar je blij van wordt. Kwam er weer iets grappigs uit de mond van je kids? Of liet die ene vriend of vriendin zich weer een avondje te hard gaan? Haalde je huisdier nog een grappige stoot uit? Had je weer een lachbui met je collega’s? Maak een lijstje van grappige of leuke momenten, waarvan je spontaan weer moet lachen als je ze leest.

PS: had je al lang geen vrolijke momenten meer met je collega’s, of word je niet bepaald gelukkig als je aan het werk denkt? Dan is het misschien tijd voor iets anders. Check gerust onze vacatures eens, wij helpen je graag verder.