Menu fr

Een cv schrijven, hoe doe je dat?

24 May 2019 -

Als je gaat solliciteren, wordt er vaak naar je “curriculum vitae” of kortweg cv gevraagd. Dat is een overzicht van jouw ervaring en talenten, wat een eerste indruk schept over wie jij bent. Geen onbelangrijk documentje dus! Gelukkig krijgen wij dagelijks heel wat cv’s binnen en kunnen wij een paar handige tips voor jou opsommen om een goed cv samen te stellen.

1. Hou het kort en krachtig

Een cv moet kort en krachtig zijn. Het hoofddoel is dat de recruiter een duidelijk beeld krijgt van wie jij bent en wat je in je mars hebt. Een eerste blik van 30 seconden moet al aanspreken. Hou het dus vooral overzichtelijk en goed leesbaar. Het helpt om je werkervaring en opleiding in omgekeerde chronologische volgorde te noteren: begin met de meest recente ervaring. Geef ook de nodige aandacht aan de layout: zoek een goede middenweg tussen extreem kleurrijk en net te minimalistisch. Als je solliciteert voor een creatieve job, mag je je natuurlijk lekker laten gaan in je layout. Zo toon je meteen je creativiteit!

2. Weet wat er gevraagd wordt

Naast een korte schets van jezelf maken is het ook belangrijk om te weten wat je mogelijke nieuwe werkgever van jou verwacht. Speel altijd in op de vacature. Pas je cv telkens aan aan de vacature waarvoor je solliciteert. Als je merkt dat bepaalde ervaringen of kwaliteiten van jou extra relevant zijn voor de job, zet deze dan meer in de kijker. Zo laat je zien waarom jij de geschikte persoon bent voor de job!

3. Wees eerlijk

Het is belangrijk om de feiten -zoals je opleiding en ervaring- te laten spreken. Ook andere vaardigheden zoals computerskills, talenkennis, rijbewijs en andere relevante trainingen zijn welkom op je cv. Voeg gerust ook wat hobby's en interesses toe, dat maakt het wat persoonlijker. Maar hou je altijd aan de gouden regel: schrijf enkel de waarheid.

4. Check, check, dubbelcheck!

Lees je cv altijd nog eens helemaal na. Er is niets zo erg dan veel moeite steken in een cv om later te ontdekken dat er nog een schrijffoutje in geslopen was. Je leest er zelf soms snel over heen, daarom raden we je aan om je cv even te laten rusten en de dag nadien opnieuw na te lezen. Als je echt zeker wilt zijn, kan je het dan nog een keer laten nalezen door een een vriend.

Succes!

Op zoek naar een (nieuwe) job?

Contacteer ons gerust

Of bekijk hier onze vacatures.