De afschaffing van de 48-urenregel

08/12/16

Wat u moet weten bij de tewerkstelling van uitzendkrachten.

In het verleden werd het contract met een uitzendkracht getekend binnen de 48-uren na de opstart van de tewerkstelling. Vanaf nu moet een interimcontract getekend zijn door Actief Interim en door de uitzendkracht voor de aanvang van de tewerkstelling. Praktisch gezien is dat soms heel erg moeilijk.

Wat betekent dit?

Als er een weekcontract is van maandag tot vrijdag, dan moet dit contract voor de aanvang getekend zijn.  Concreet: ten laatste voor 17 uur op vrijdagavond voor de week nadien..
Voor een nieuw contract in de loop van de week, wordt dit telkens de avond voordien verstuurd om 17 uur.

Een nieuwe tool: e-signing

Om een praktische oplossing te bieden is er een e-signing platform voorzien waarop uitzendkrachten hun contract kunnen ontvangen en ondertekenen zodat dit voor de aanvang van de tewerkstelling in orde is.

Maar...

Als de uitzendkracht toch kiest voor een papieren contract omdat hij niet in de mogelijkheid is om zijn/haar contract elektronisch te ontvangen, zal dit contract 2 dagen op voorhand verstuurd moeten worden of op de plaats van tewerkstelling voor de start van de opdracht ondertekend worden.

Wat moet u doen als klant?

  • U kan best uw planning voor de dag nadien of de nieuwe week tijdig bezorgen en dit uiterlijk tot 17 uur de avond voordien of voor 17 uur op vrijdagavond. Eens een weekcontract verstuurd is kan het niet meer gewijzigd worden, kan de voorziene tewerkstelling niet meer geannuleerd worden en zullen de aangevraagde prestaties gefactureerd worden.
  • Als u een uitzendopdracht wil annuleren voor een geplande tewerkstelling, moet dit ook voor 17 uur de avond voordien.  Eens een contract verstuurd is, kan het niet meer ingetrokken worden voor een wijziging.
  • Indien u uitzendkrachten onvoorzien wil laten werken na de sluitingsuren van uw Actief kantoor, neemt u best op voorhand contact op met uw kantoor om dit te bespreken.

Heeft u vragen in verband met deze nieuwe wetgeving, dan kan u terecht bij uw eigen Actief-kantoor.

Contacteer uw Actief-kantoor.

Blijf op de hoogte